Ovako Ana Ivanović sprema česnicu: Obratite pažnju na brašno, a jednu stvar nikako ne radite
Ana Ivanović, Foto: Printscreen/Instagram/anaivanovic

sjajno

Ovako Ana Ivanović sprema česnicu: Obratite pažnju na brašno, a jednu stvar nikako ne radite

Po tradicionalnoj recepturi, stavila je novčić. Onaj ko ga pronađe, smatra se srećnikom tokom cele godine

Objavljeno:

Kada je Ana Ivanović pre dve godine podelila fotografiju svoje božićne česnice, društvene mreže su se usijale. Svi su primetili kako je lepo dekorisana i tražili recept.

Ana Ivanović je božićnu česnicu spremila u skladu sa pravim srpskim običajima.

Po tradicionalnoj recepturi, stavila je novčić. Onaj ko ga pronađe, smatra se srećnikom tokom cele godine. U nastavku pogledajte kako da napravite božićnu česnicu!

Potrebno vam je:

500 g brašna

tri jaja

kašičica soli

kašičica šećera

kocka svežeg kvasca (ili kesica suvog kvasca)

250 ml mlake vode

50 ml ulja

novčić (dobro opran i umotan u aluminijumsku foliju)

Priprema:

U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira, oko 10 minuta. U vanglu dodajte veći deo brašna tipa 400, ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi.

U brašno stavite kvasac koji je narastao, a onda 100 grama margarina ili putera, dva jaja i ostatak mleka. Zamesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode da dobijete odgovarajuću konzistenciju.

Česnica, ilustracija
Česnica, ilustracijafoto: Jelajelena Petrovic

Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči u veličini, oko sat vremena. Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u okrugli hleb. U testo ubacite novčić, vodeći računa da ga dobro sakrijete.

Stavite česnicu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Ostavite je još 15-20 minuta da odstoji. Premažite je uljem ili vodom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Kada je česnica pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je poslužite. Česnica se tradicionalno lomi rukama, a ne seče nožem. Svaki član porodice uzima po komad, a onaj ko pronađe novčić u svom delu, veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

Bonus video:

00:32

Ferari kosta najbolji za Badnjak

(Espreso/Mondo/Tamara Veličković/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.